preload

Poznawanie lokalnej kuchni jest jedną z najlepszych przygód podczas podróżowania – ale nie musisz rozpieszczać swoich kubków smakowych nowymi daniami tylko na wakacjach. Dzięki licznym kursom kulinarnym możesz nauczyć się przygotowywania swoich ulubionych zagranicznych potraw i samodzielnie przyrządzać je w domu, a wspomnienia podróży zostaną z Tobą na zawsze.

Oto nasze ulubione kursy gotowania z całego świata.

Gourmet tour i lekcja przygotowywania makaronu – Modena, Włochy

Dlaczego by nie połączyć wakacji z lekcją przygotowywania makaronu?

Gotowanie z użyciem świeżych, prostych produktów – na tym głównie polega Gourmet Tour i lekcja przygotowywania makaronu z Emilią Delizią. Tradycyjny kurs będzie wspaniałym doświadczeniem: poznasz ciekawe smaki i nauczysz się czegoś nowego. Lekcję rozpoczniesz od spaceru po wytwórni serów, ucząc się wszystkiego o parmezanie i jego wytwarzaniu. Po 90-minutowym zwiedzaniu i sycącej degustacji serów czas dowiedzieć się czegoś o słynnym balsamico. Odkryjesz nie tylko, jak powstaje, ale też jak łączyć jego różne rodzaje z potrawami.

Dalej pozostaje tylko wcielenie nowo nabytej wiedzy w życie, przygotowując świeży makaron w kuchni. Kurs jest dostępny w języku angielskim. Jeśli w swojej podróży pomijasz Modenę, podobne kursy możesz zarezerwować w Bolonii, Lago di Garda i innych popularnych miejscach.

Balijski kurs gotowania – Bali, Indonezja

Raz, raz, raz… Balijskie potrawy same się nie zrobią!

Podczas zwiedzania Indonezji nie przepuść okazji na lekcję autentycznejbalijskiej kuchni z Yogi. Kurs jest prowadzony w jej domu i trwa około czterech godzin. W tym czasie nauczysz się podstaw tradycyjnych dań od Sate Lilit, balijskiej potrawy satay, po Pesan, przygotowane na parze mięso zawinięte w liście bananowca oraz Jukut Meurab, danie warzywno-kokosowe.

Potrawy mogą zostać specjalnie dopasowane do Twojego gustu, Yogi chętnie dostosowuje się do ograniczeń dietowych, o ile zostanie o nich powiadomiona z wyprzedzeniem. Co więcej, po lekcji dostaniesz pełny spis przepisów do odtworzenia potraw po powrocie do domu.

Clock Kitchen – Fez, Maroko

W Fezie upolujesz najlepsze produkty.

Pomyśl oClock Kitchen jak o swoim punkcie wyjściowym do poznania marokańskiej kuchni. Dzięki wskazówkom profesjonalnych szefów kuchni nauczysz się, jak przygotować autentyczne marokańskie dania przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Dzień rozpoczniesz wycieczką do lokalnego suku, wymijając osły, targując się ze sprzedawcami i wybierając składniki do dania, które planujesz przygotować. Gdy wrócisz do kuchni, razem z innymi kursantami stworzycie tradycyjną trzydaniową ucztę – może to być tażin, kuskus, harira, ciasto daktylowe lub inne dania.

Kurs gotowania Shashi – Radżastan, Indie

Przygotowywanie czapati w Indiach.

Nie przejmuj się, jeśli wielu członków rodziny i przyjaciół przewinie się przez pomieszczenie, w którym będziesz się uczyć tradycyjnych indyjskich dań z Shashi, bo jest to po prostu część zabawy podczas tego domowego kursu gotowania. Spędzając godziny w jej kuchni, nauczysz się wiele o przyprawach i ich użyciu w taki sposób, aby wydobywały smak każdej przyrządzanej potrawy.

Tego dnia odpuść sobie śniadanie – ten kurs opuścisz z pełną głową i jeszcze pełniejszym żołądkiem. Od pakory do paratty, od czapati do sera paneer, nawet jeśli jesteś dobrze wyedukowanym miłośnikiem kuchni, na pewno skorzystasz z kulinarnego doświadczenia oferowanego przez Shashi.

Kurs jest prowadzonych w małych, trzy- lub czteroosobowych grupach i trwa cztery godziny. Wszystkie użyte przyprawy można kupić po zajęciach.

The School of Artisan Food – Nottingham, Wielka Brytania

Zdobądź nowe umiejętności kulinarne w Nottingham.

Nottingham, Anglia – dawny dom Robin Hooda – może nie być pierwszym miejscem, które przychodzi na myśl, kiedy szukasz wskazówek à propos brytyjskiej kuchni, ale The School of Artisan Food Cię zaskoczy. Ta szkoła rzemieślnicza oferuje wiele kursów do wyboru: ubój, czekolada, pieczenie, wyrób serów, peklowanie, warzenie piwa – naprawdę jest tu coś dla każdego.

Wielu studentów tej szkoły kulinarnej otworzyło własny biznes, jednak nie musisz być profesjonalistą, aby cieszyć się z oferowanych przez nią kursów.

Kolejnym powodem, aby wziąć udział w tym kulinarnym doświadczeniu jest otoczenie, czyli przepiękne tereny Welbeck Estate.

Atelier Guy Martin – Paryż, Francja

Czy podczas tych wakacji zostaniesz mistrzem francuskiej kuchni?

Masz ochotę poznać francuską kuchnię od podszewki pod okiem szefa kuchni nagrodzonego dwiema gwiazdkami Michelin? Atelier Guy Martin jest miejscem dla Ciebie. Ten kurs wprowadzi Cię w fascynujący świat pasjonata i samouka, kucharza, którego poczucie humoru i zaangażowanie dały początek cudownej kuchni.

Lekcje nie są tanie, ale będziesz mieć tu do czynienia z kursami najwyższej ligi. Program różni się w zależności od sezonu, ale na pewno przygotujesz kilka dań będących odświeżeniem klasyki, na przykład filet z soli w jodowanej emulsji, crème brûlée z karczochami, kandyzowane warzywa i gorzki sorbet migdałowy.

Po każdej lekcji następuje degustacja, wyjątkiem są lekcje pieczenia, kiedy przygotowane własnoręcznie wypieki można zabrać do domu.

Kursy gotowania Mykonian Spiti – Mykonos, Grecja

Prawdopodobnie będziesz rozważać założenie czegoś elastycznego na ten grecki kurs kulinarny, bo ilość pysznego jedzenia, które pochłoniesz, będzie wymagała dodatkowego miejsca. Lekcje odbywają się w pięknym domu, a Teta, Twoja gospodyni, oprowadzi Cię po swoim ogrodzie warzywnym i nauczy podstaw ekologicznej uprawy, zanim zaprowadzi Cię do kuchni.

Podczas kursu nauczysz się przygotowywać podstawowe dania takie jak tzatziki i placek szpinakowy, faszerowane papryki i pomidory, wołowinę z orzo, a także wiele innych potraw, które zazwyczaj pojawiają się w tradycyjnym menu na Mykonos. Jeśli powiadomisz Tetę wcześniej, na pewno przygotuje dla Ciebie także zwiedzanie rodzinnego gospodarstwa, winiarni, a jeśli masz trochę szczęścia, spalisz kalorie z obiadu, pływając, bo nieopodal znajduje się piękna plaża.

Tokyo Kitchen – Tokio, Japonia

Naucz się przyrządzać sushi i zaimponuj wszystkim po powrocie do domu.

Nie od dziś wiadomo, że jedną z największych atrakcji Japonii jest tradycyjna kuchnia, dlaczego więc nie nauczyć się odtwarzać ją w domu? Opcje kursów dostępne w Tokyo Kitchen mogą początkowo wydawać się przytłaczające, ale w odróżnieniu od innych kursów na tej liście, tutaj możesz wybrać konkretne potrawy, to znaczy, że nauczysz się przygotowywać dania, które najbardziej lubisz.

Pozycje takie jak tempura i japońskie curry oczywiście znajdują się na liście, jest też wiele innych, często zabawnych opcji do wyboru – kto nie chciałby nauczyć się przygotowywać sushi w kształcie misia lub króliczka?

Mexican Ancestry Cooking School – Guanajuato, Meksyk

Gotowanie ze znaną ze swoich wspaniałych tamales Marilau jest jednym z najlepszych sposobów na poznanie tajników meksykańskiej kuchni.

Będziesz gotować ramię w ramię z Marilau, doświadczając czegoś, co lubi nazywać „zanurzeniem się” w kuchnię meksykańskich przodków. Podczas przygotowywania trzydaniowego obiadu dowiesz się nieco o historii przyrządzanych potraw i będziesz się świetnie bawić, obserwując suszone papryczki chili topiące się w gęstych sosach czy delektując się zapachem świeżych ziół i przypraw.

Marilau nie jest jedną z osób, które ukrywają swoje triki, spodziewaj się więc, że usłyszysz wiele wskazówek, dzięki którym przygotowywane przez Ciebie domowe obiady będą coraz lepsze.

CPH Good Food – Kopenhaga, Dania

Kuchnia nordycka opiera się na lokalnych, sezonowych składnikach.

Regionalne smaki przygotowane w oparciu o sezonowe składniki – tym szczyci się CPH Good Food, której celem jest rozpowszechnienie niepowtarzalnych składników i prostych technik tworzących kuchnię nordycką.

Kurs standardowy pokaże Ci skandynawskie domowe udogodnienia, nauczysz się, jak upiec żytni chleb z nasionami, przygotować dania takie jak duszone poliki wieprzowe z borówkami i budyń jabłkowy ze skyr – islandzkim jogurtem – a także ciasteczka słodowe.

Lekcje trwają około czterech godzin. Są przeznaczone dla początkujących, więc nie musisz gotować na poziomie znanej kopenhaskiej restauracji Noma, żeby wynieść jak najwięcej z tego ciekawego doświadczenia.

Uwagi: ceny bazują na najnowszych danych pochodzących z systemu KAYAK.pl, gdzie najniższe ceny są zawsze wyświetlane jako pierwsze i są niezależnie od dat opisanych w artykule. Ceny połączeń lotniczych zostały podane w złotówkach (PLN) i odnoszą się do lotów w obie strony w klasie ekonomicznej, a ceny hoteli to koszt jednego noclegu dla dwóch osób z uwzględnieniem opłat i podatków. Ceny mogą ulec zmianom, mogą się różnić lub nie być już dostępne.

O autorze

KAYAK PolskaCelem KAYAK jest pokazywanie podróżnym informacji, których potrzebują, by znaleźć odpowiednie loty, hotele, samochody na wynajem i pakiety wakacyjne, a także ułatwianie każdemu, niezależnie od miejsca, odkrywania świata. Te doświadczenia zaczynają się tutaj – Twoja dzienna dawka inspiracji, porad i wskazówek na temat zrównoważonych podróży i dużo więcej. Obserwuj nas na Instagramie, by uzyskać jeszcze więcej inspiracji.

Znajdź więcej artykułów