Poznawanie lokalnej kuchni jest jedną z najlepszych przygód podczas podróżowania – ale nie musisz rozpieszczać swoich kubków smakowych nowymi daniami tylko na wakacjach. Dzięki licznym kursom kulinarnym możesz nauczyć się przygotowywania swoich ulubionych zagranicznych potraw i samodzielnie przyrządzać je w domu, a wspomnienia podróży zostaną z Tobą na zawsze.
Oto nasze ulubione kursy gotowania z całego świata.
Gourmet tour i lekcja przygotowywania makaronu – Modena, Włochy
Gotowanie z użyciem świeżych, prostych produktów – na tym głównie polega Gourmet Tour i lekcja przygotowywania makaronu z Emilią Delizią. Tradycyjny kurs będzie wspaniałym doświadczeniem: poznasz ciekawe smaki i nauczysz się czegoś nowego. Lekcję rozpoczniesz od spaceru po wytwórni serów, ucząc się wszystkiego o parmezanie i jego wytwarzaniu. Po 90-minutowym zwiedzaniu i sycącej degustacji serów czas dowiedzieć się czegoś o słynnym balsamico. Odkryjesz nie tylko, jak powstaje, ale też jak łączyć jego różne rodzaje z potrawami.
Dalej pozostaje tylko wcielenie nowo nabytej wiedzy w życie, przygotowując świeży makaron w kuchni. Kurs jest dostępny w języku angielskim. Jeśli w swojej podróży pomijasz Modenę, podobne kursy możesz zarezerwować w Bolonii, Lago di Garda i innych popularnych miejscach.
Balijski kurs gotowania – Bali, Indonezja
Podczas zwiedzania Indonezji nie przepuść okazji na lekcję autentycznejbalijskiej kuchni z Yogi. Kurs jest prowadzony w jej domu i trwa około czterech godzin. W tym czasie nauczysz się podstaw tradycyjnych dań od Sate Lilit, balijskiej potrawy satay, po Pesan, przygotowane na parze mięso zawinięte w liście bananowca oraz Jukut Meurab, danie warzywno-kokosowe.
Potrawy mogą zostać specjalnie dopasowane do Twojego gustu, Yogi chętnie dostosowuje się do ograniczeń dietowych, o ile zostanie o nich powiadomiona z wyprzedzeniem. Co więcej, po lekcji dostaniesz pełny spis przepisów do odtworzenia potraw po powrocie do domu.
Clock Kitchen – Fez, Maroko
Pomyśl oClock Kitchen jak o swoim punkcie wyjściowym do poznania marokańskiej kuchni. Dzięki wskazówkom profesjonalnych szefów kuchni nauczysz się, jak przygotować autentyczne marokańskie dania przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Dzień rozpoczniesz wycieczką do lokalnego suku, wymijając osły, targując się ze sprzedawcami i wybierając składniki do dania, które planujesz przygotować. Gdy wrócisz do kuchni, razem z innymi kursantami stworzycie tradycyjną trzydaniową ucztę – może to być tażin, kuskus, harira, ciasto daktylowe lub inne dania.
Kurs gotowania Shashi – Radżastan, Indie
Nie przejmuj się, jeśli wielu członków rodziny i przyjaciół przewinie się przez pomieszczenie, w którym będziesz się uczyć tradycyjnych indyjskich dań z Shashi, bo jest to po prostu część zabawy podczas tego domowego kursu gotowania. Spędzając godziny w jej kuchni, nauczysz się wiele o przyprawach i ich użyciu w taki sposób, aby wydobywały smak każdej przyrządzanej potrawy.
Tego dnia odpuść sobie śniadanie – ten kurs opuścisz z pełną głową i jeszcze pełniejszym żołądkiem. Od pakory do paratty, od czapati do sera paneer, nawet jeśli jesteś dobrze wyedukowanym miłośnikiem kuchni, na pewno skorzystasz z kulinarnego doświadczenia oferowanego przez Shashi.
Kurs jest prowadzonych w małych, trzy- lub czteroosobowych grupach i trwa cztery godziny. Wszystkie użyte przyprawy można kupić po zajęciach.
The School of Artisan Food – Nottingham, Wielka Brytania
Nottingham, Anglia – dawny dom Robin Hooda – może nie być pierwszym miejscem, które przychodzi na myśl, kiedy szukasz wskazówek à propos brytyjskiej kuchni, ale The School of Artisan Food Cię zaskoczy. Ta szkoła rzemieślnicza oferuje wiele kursów do wyboru: ubój, czekolada, pieczenie, wyrób serów, peklowanie, warzenie piwa – naprawdę jest tu coś dla każdego.
Wielu studentów tej szkoły kulinarnej otworzyło własny biznes, jednak nie musisz być profesjonalistą, aby cieszyć się z oferowanych przez nią kursów.
Kolejnym powodem, aby wziąć udział w tym kulinarnym doświadczeniu jest otoczenie, czyli przepiękne tereny Welbeck Estate.
Atelier Guy Martin – Paryż, Francja
Masz ochotę poznać francuską kuchnię od podszewki pod okiem szefa kuchni nagrodzonego dwiema gwiazdkami Michelin? Atelier Guy Martin jest miejscem dla Ciebie. Ten kurs wprowadzi Cię w fascynujący świat pasjonata i samouka, kucharza, którego poczucie humoru i zaangażowanie dały początek cudownej kuchni.
Lekcje nie są tanie, ale będziesz mieć tu do czynienia z kursami najwyższej ligi. Program różni się w zależności od sezonu, ale na pewno przygotujesz kilka dań będących odświeżeniem klasyki, na przykład filet z soli w jodowanej emulsji, crème brûlée z karczochami, kandyzowane warzywa i gorzki sorbet migdałowy.
Po każdej lekcji następuje degustacja, wyjątkiem są lekcje pieczenia, kiedy przygotowane własnoręcznie wypieki można zabrać do domu.
Kursy gotowania Mykonian Spiti – Mykonos, Grecja
Prawdopodobnie będziesz rozważać założenie czegoś elastycznego na ten grecki kurs kulinarny, bo ilość pysznego jedzenia, które pochłoniesz, będzie wymagała dodatkowego miejsca. Lekcje odbywają się w pięknym domu, a Teta, Twoja gospodyni, oprowadzi Cię po swoim ogrodzie warzywnym i nauczy podstaw ekologicznej uprawy, zanim zaprowadzi Cię do kuchni.
Podczas kursu nauczysz się przygotowywać podstawowe dania takie jak tzatziki i placek szpinakowy, faszerowane papryki i pomidory, wołowinę z orzo, a także wiele innych potraw, które zazwyczaj pojawiają się w tradycyjnym menu na Mykonos. Jeśli powiadomisz Tetę wcześniej, na pewno przygotuje dla Ciebie także zwiedzanie rodzinnego gospodarstwa, winiarni, a jeśli masz trochę szczęścia, spalisz kalorie z obiadu, pływając, bo nieopodal znajduje się piękna plaża.
Tokyo Kitchen – Tokio, Japonia
Nie od dziś wiadomo, że jedną z największych atrakcji Japonii jest tradycyjna kuchnia, dlaczego więc nie nauczyć się odtwarzać ją w domu? Opcje kursów dostępne w Tokyo Kitchen mogą początkowo wydawać się przytłaczające, ale w odróżnieniu od innych kursów na tej liście, tutaj możesz wybrać konkretne potrawy, to znaczy, że nauczysz się przygotowywać dania, które najbardziej lubisz.
Pozycje takie jak tempura i japońskie curry oczywiście znajdują się na liście, jest też wiele innych, często zabawnych opcji do wyboru – kto nie chciałby nauczyć się przygotowywać sushi w kształcie misia lub króliczka?
Mexican Ancestry Cooking School – Guanajuato, Meksyk
Gotowanie ze znaną ze swoich wspaniałych tamales Marilau jest jednym z najlepszych sposobów na poznanie tajników meksykańskiej kuchni.
Będziesz gotować ramię w ramię z Marilau, doświadczając czegoś, co lubi nazywać „zanurzeniem się” w kuchnię meksykańskich przodków. Podczas przygotowywania trzydaniowego obiadu dowiesz się nieco o historii przyrządzanych potraw i będziesz się świetnie bawić, obserwując suszone papryczki chili topiące się w gęstych sosach czy delektując się zapachem świeżych ziół i przypraw.
Marilau nie jest jedną z osób, które ukrywają swoje triki, spodziewaj się więc, że usłyszysz wiele wskazówek, dzięki którym przygotowywane przez Ciebie domowe obiady będą coraz lepsze.
CPH Good Food – Kopenhaga, Dania
Regionalne smaki przygotowane w oparciu o sezonowe składniki – tym szczyci się CPH Good Food, której celem jest rozpowszechnienie niepowtarzalnych składników i prostych technik tworzących kuchnię nordycką.
Kurs standardowy pokaże Ci skandynawskie domowe udogodnienia, nauczysz się, jak upiec żytni chleb z nasionami, przygotować dania takie jak duszone poliki wieprzowe z borówkami i budyń jabłkowy ze skyr – islandzkim jogurtem – a także ciasteczka słodowe.
Lekcje trwają około czterech godzin. Są przeznaczone dla początkujących, więc nie musisz gotować na poziomie znanej kopenhaskiej restauracji Noma, żeby wynieść jak najwięcej z tego ciekawego doświadczenia.
Uwagi: ceny bazują na najnowszych danych pochodzących z systemu KAYAK.pl, gdzie najniższe ceny są zawsze wyświetlane jako pierwsze i są niezależnie od dat opisanych w artykule. Ceny połączeń lotniczych zostały podane w złotówkach (PLN) i odnoszą się do lotów w obie strony w klasie ekonomicznej, a ceny hoteli to koszt jednego noclegu dla dwóch osób z uwzględnieniem opłat i podatków. Ceny mogą ulec zmianom, mogą się różnić lub nie być już dostępne.